Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA)
Het Omgevingsplan bevat gemeentelijke regels over de fysieke leefomgeving. Er staat bijvoorbeeld in waar u een stuk grond voor mag gebruiken (gebruiksregels). Ook kunt u bouwregels en milieuregels in het Omgevingsplan lezen. Als u een plan heeft, waarbij u wilt afwijken van de regels van het omgevingsplan, dan kunt u om toestemming vragen. Dit kan met een aanvraag voor een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit.
Wat is een BOPA?
Als u een plan heeft dat in strijd is met de regels van het Omgevingsplan, dan is het mogelijk om toch een vergunning te krijgen, voor het mogen afwijken van de regels. Dit heet een BOPA: een buitenplanse afwijking van het omgevingsplan. Bijvoorbeeld wanneer u uw woning wilt uitbreiden maar die uitbreiding voldoet niet aan de maten die in het omgevingsplan worden genoemd. Of wanneer u een gebouw wilt gebruiken voor een andere functie dan in de regels is toegestaan.
Vergunningcheck
De vergunningcheck vertelt u voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Behalve voor het afwijken van het omgevingsplan. U moet zelf opzoeken of uw plan past binnen het omgevingsplan.
Kosten
Voor het aanvragen van een vergunning worden kosten gerekend. Dit noemen we leges. De leges vindt u in de tarieventabel van de legesverordening 2024.
Aanvraag
Een Omgevingsvergunning voor het afwijken van een omgevingsplan bestaat altijd uit één of meerdere activiteiten, afhankelijk van wat u gaat doen en waar u dat gaat doen.
- De basis is het afwijken van het omgevingsplan.
- Met de vergunningcheck kijkt u of u een melding of omgevingsvergunning voor de bouwactiviteit nodig heeft. Ook ziet u welke andere toestemmingen er eventueel ook nodig zijn (bijvoorbeeld slopen, bouwen of omdat het een monument is).
- Wij adviseren u om eerst een conceptverzoek in te dienen. U hoort dan of uw plannen kansrijk en haalbaar zijn. Ook hoort u of uw plan past binnen het omgevingsplan en welke procedure er nodig is. We geven u dan ook aan welke gegevens u moet aanleveren.
- Past uw plan niet rechtstreeks in het omgevingsplan dan kunt u een aanvraag doen voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA). Er zijn hiervoor 2 mogelijkheden:
- Bouwactiviteit omgevingsplan
Gaat u ook bouwen of verbouwen? Dan vraagt u de activiteit ‘Bouwactiviteit omgevingsplan’ aan. - Afwijken van regels van het omgevingsplan
Wanneer er geen bouwwerkzaamheden nodig zijn voor uw plan, maar u alleen wil afwijken van het toegestane gebruik van een bouwwerk of van gronden, dan kunt u de activiteit ‘Afwijken van regels van het omgevingsplan’ aanvragen.
- Bouwactiviteit omgevingsplan
Een aanvraag omgevingsvergunning kunt u indienen via het Omgevingsloket.
Indieningsvereisten
Een aanvraag voor het afwijken van een omgevingsplan moet ruimer beoordeeld worden dan een aanvraag die past binnen de regels van een omgevingsplan. Een BOPA moet voldoen aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties en aan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).
Om dit te kunnen beoordelen stelt de gemeente Oldebroek aanvraagvereisten verplicht voor een BOPA-aanvraag. Afhankelijk van de grootte van het plan en de grootte van de afwijking is een beknopte of een uitgebreide onderbouwing nodig. We vragen de volgende bijlagen:
- Een ruimtelijke onderbouwing waarin aangetoond wordt dat sprake is van een Evenwichtige Toedeling van Functies aan Locaties (ETFAL). Om u daarbij te helpen kunt u gebruikmaken van het format BOPA, (307kb). In het format staan alle verwijzingen naar wet- en regelgeving die relevant kunnen zijn. Het format bevat instructies voor het invullen en geeft aan wat u wel en niet moet invullen. Wij adviseren u om bij het invullen van het format een ruimtelijk bureau of expert op het gebied van ruimtelijke onderbouwingen in te schakelen;
- Uit die onderbouwing kan blijken dat verschillende onderzoeken moeten worden toegevoegd. Dit is afhankelijk van de ruimtelijke situatie. Denkt u aan akoestisch, bodem-, archeologisch, externe veiligheid en/of ecologisch onderzoek;
- Een participatieverslag conform het Participatiebeleid binnen de Omgevingswet gemeente Oldebroek 2022-2023;
- Een situatietekening oud en nieuw van het complete erf, geveltekeningen, plattegrondtekeningen per verdieping van bestaande en nieuwe bebouwing met erfinrichtingsplan. Alle tekeningen in PDF, met maatvoering en op schaal, waarop ook het materiaal is weergegeven;
- In het geval van woningsplitsing daarnaast ook: bouwtechnische detailtekeningen en informatie waarin wordt aangetoond dat het plan voldoet aan de regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Beslissing op uw aanvraag
Meestal kan een BOPA via een reguliere procedure worden afgehandeld (8 weken en mogelijkheid tot verlenging met 6 weken). Soms is echter een langere procedure van toepassing.
Bezwaar en beroep
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Heeft u vragen?
Op de website van het IPLO is nog veel meer informatie te vinden over de soorten omgevingsvergunningen en de Omgevingswet. Zie bijvoorbeeld:
Heeft u vragen over het digitaal indienen van een omgevingsvergunning? Of twijfelt u of uw plan binnen het omgevingsplan past? Maak dan een afspraak voor een Baliegesprek Ruimte, via telefoonnummer 0525 638 200.