Monumenten in Oldebroek

In de gemeente Oldebroek staan zowel gemeentelijke monumenten als Rijksmonumenten.

Een bouwwerk kan geregistreerd staan als gemeentelijk- of rijksmonument als het van algemeen belang is vanwege de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde.

De gemeente Oldebroek telt 39 rijksmonumenten: gebouwen en objecten die door het Rijk op een lijst zijn geplaatst omdat ze van nationaal cultuurhistorisch belang zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek, Molen de Hoop aan de Zuiderzeestraatweg 252 in Oldebroek, de Sint Lambertuskerk aan de Zuiderzeestraatweg 106 in Oldebroek en het 't Spiker aan de Bovenstraatweg 59 in Oldebroek. Daarnaast diverse gebouwen/bouwwerken op de landgoederen.

Naast de rijksmonumenten telt de gemeente Oldebroek 47 gemeentelijke monumenten die het bewaren waard zijn vanwege hun bijzondere karakter of hun rol in de geschiedenis van Oldebroek. Op de monumentenlijst vindt u alle monumenten in de gemeente Oldebroek.

Rijksbeschermde buitenplaatsen

In de gemeente Oldebroek zijn 5 rijksbeschermde buitenplaatsen (De Oldhorst, De Vollenhof, IJsselvliedt, Morren en een klein gedeelte van Zwaluwenburg). Deze landgoederen zijn door het Rijk aangewezen als beschermde buitenplaatsen en hebben dezelfde status als een rijksmonument. De buitenplaatsen bestaan uit weilanden, bossen, groen, tuin en parkaanleg, niet zijnde de bouwwerken. Op de buitenplaatsen bevinden zich rijksmonumentale gebouwen, maar ook bouwwerken, zoals een duiventil, tuinmuur, begraafplaats etc. Op de monumentenlijst en op de website van het Cultureel Erfgoed vindt u de beschermde buitenplaatsen in de gemeente Oldebroek.

Wanneer gronden van u binnen een Rijksbescherming vallen, raden we u aan om vooraf contact op te nemen met de gemeente om te bespreken wat wel en niet mogelijk is.

Lees ook