Deelauto

Deel een auto, zonder de kosten van een eigen auto.

Auto’s staan gemiddeld 96% van de tijd stil. Veel mensen vinden dat jammer. Jij misschien ook? Dan kun jij het initiatief nemen om deelauto’s in jouw buurt te realiseren. Wij helpen bij het regelen van gereserveerde parkeerplekken voor deze deelauto’s. Als meer mensen gebruik maken van een deelauto, staan auto’s minder vaak stil.

1. De voordelen van deelauto’s voor jou

Alleen betalen als je een deelauto gebruikt: Je hoeft bij deelauto’s geen/minder aanschafkosten, verzekering, wegenbelasting of reparaties te betalen. 

  • Je maakt een duurzame keuze: Deelauto’s zijn beter voor het klimaat, want de meeste deelauto’s elektrisch. 
  • Meer ruimte: We besparen ruimte op straat wanneer een auto wordt gedeeld. Deze vrijgekomen ruimte kan gebruikt worden voor meer groen, ontmoeten, spelen, bewegen en verblijven.
  • Keuzevrijheid: De meeste aanbieders bieden verschillende soorten auto’s aan. Zo kunt u gebruik maken van een kleinere of grotere auto wanneer u die nodig heeft.
  • Verschillende manieren om een auto te delen: Naast de verschillende soorten deelauto’s zijn er ook verschillende mogelijkheden om auto’s te delen. Verder op deze pagina worden de verschillende vormen van autodelen uitgelegd.

 

2. Doe mee in een buurt deelauto-initiatief

Wil je een deelauto in je buurt, maar is die er nog niet? Je kunt zelf een initiatief starten om een auto te delen met je buurtgenoten. Een vaste groep buurtbewoners deelt samen één of meerdere auto's. Via het platform van de aanbieder kunnen gebruikers met elkaar in contact komen. De aanbieder zorgt voor de auto, verzekering, keuring en brandstof, en de kosten worden eerlijk verdeeld. Je kunt controleren wie de deelauto mag gebruiken, omdat iemand zich eerst moet aanmelden op het platform. Dit wordt ook community-based autodelen genoemd.
Enkele voorbeelden van aanbieders zijn:

OnzeAuto

OnzeAuto is een vraaggestuurd autodeelconcept waarbij buurtbewoners samen elektrische deelauto’s gebruiken. Het initiatief komt vanuit de buurt, waar buurtambassadeurs hun buren informeren en enthousiasmeren. Via de OnzeAuto app kun je deelauto’s reserveren binnen een besloten kring.

Mobigo

MobiGo is een duurzaam en coöperatief opgezet autodeelconcept waarbij buurtgenoten samen elektrische auto’s gebruiken. Het initiatief komt vanuit energiecoöperaties, buurtambassadeurs of gemeenten om samen deelauto’s in de buurt te krijgen. Door een MobiGo-abonnement af te sluiten, kun je samen met andere buurtbewoners gebruikmaken van de auto’s die op vaste plekken in de buurt staan. 

3. Openbare deelauto aanbieders

De grootste aanbieders van deelauto’s in Nederland zijn Greenwheels en MyWheels. Beide aanbieders maken gebruik van een openbaar deelautosysteem. Momenteel zijn deze aanbieders (nog) niet actief in de gemeente Oldebroek. Bekijk de website(s) voor de actuele locaties.

4. Of leen de auto van een buurtgenoot

Naast het starten van een deelauto initiatief in jouw buurt of gebruik te maken van een openbare deelauto kan je ook de auto lenen van een buurtgenoot. Je kan hier natuurlijk ook je eigen auto uitlenen. Daarvoor zijn verschillende opties. 

Snappcar

Via Snappcar bieden particulieren hun auto openbaar aan (sommige mensen kiezen ervoor om de huurder eerst te moeten accepteren).

Wheelshare

Wheelshare biedt een platform om onderling autodelen te regelen. Hierbij moet je persoonlijk uitgenodigd worden door degene die een eigen auto verhuurd. Dit lijkt op community-based autodelen, maar de auto’s zijn in eigendom van particulieren. Je kan hiermee dus ook je eigen auto verhuren. Naast auto’s zijn ook andere voertuigen zoals campers en aanhangers te verhuren via de Wheelshare app. De app biedt functies zoals een gedeelde agenda, goedkeuring van reserveringen, ritregistratie en automatische kostenverdeling.

5. Waarom wil de gemeente ook autodelen?

De deelauto’s verlagen de behoefte aan parkeerplaatsen, waardoor openbare ruimte vrijkomt voor bijvoorbeeld meer groen en verblijfsruimte voor voetgangers. Ook hoeven er minder auto’s geproduceerd te worden, wat leidt tot minder materiaalgebruik en afval. Daarnaast dragen (elektrische) deelauto’s bij aan een schonere lucht.