Ongedierte bestrijden

Ratten

Als u last heeft van ratten, dan kunt u bij de gemeente terecht voor advies om de overlast te beperken. De advisering is kosteloos. Wilt u dat de ratten bestreden worden dan kunt u een particulier ongediertebestrijdingsbedrijf inschakelen. De kosten zijn voor u.

Door de invoering van nieuwe wetgeving mag vanaf 1 januari 2023 door particulieren geen gif meer gebruikt worden voor de bestrijding van ratten (de oude verpakkingen mag u nog wel gebruiken tot het einde van 2023). Hierdoor wordt het in toom houden van de rattenpopulatie een stuk moeilijker. Het voorkomen van rattenoverlast is daarom nog belangrijker geworden.

Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de preventie en eventuele bestrijding van ratten op eigen terrein en gebouwen.

Overig ongedierte

De gemeente bestrijdt ook overig ongedierte niet. Hiervoor kunt u een particulier ongediertebestrijdingsbedrijf inschakelen.

Bijen

Heeft u last van een bijenzwerm? Neem dan contact op met de imkervereniging Wezep-Hattem-Oldebroek. Zij komen op verzoek een gevonden bijenzwerm scheppen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Op www.imkerswezep.nl vindt u meer informatie.

Tips

Ratten zijn zogeheten cultuurvolgers. Dit betekent dat daar waar mensen zijn, ook ratten zijn. We moeten er echter voor zorgen dat het aantal ratten beperkt blijft. Hier kunt u als inwoner bij helpen. Hieronder enkele tips:

  • Voer geen eenden bij vijvers en sloten. Eenden voeren is ook ratten voeren.
  • Houdt rennen en nachthokken van (klein)vee schoon en voorkom dat er veel mest of voerresten aanwezig zijn.
  • Zorg dat voerbakken van kippen, honden, duiven etc. ’s avonds leeg zijn, zodat er geen ratten of muizen bij kunnen. Dit komt eveneens de gezondheid van uw dieren ten goede.
  • Zorg dat u voer en etenswaren in een afgesloten verpakking (een ton met deksel, oude melkbus, koekblikken etc.) bewaart. Papieren of plastic verpakking is niet afdoende. Dit wordt kapot geknaagd.
  • Zorg dat vuilnis in een afgesloten bak, container, kliko etc. wordt opgeslagen.
  • Ruim rommelhoekjes in de tuin op.
  • Strooi bij het bijvoeren van (zang)vogels in de winter geen graan, brood of andere etenswaren op de grond of in staande vogelvoeder huisjes maar hang voer op met een vetbol of iets dergelijks, ratten zijn namelijk uitstekende klimmers.
  • Als de winter voorbij is en het warmer wordt is het raadzaam om het voer en de waterschaaltjes weg te halen. In het voorjaar hebben vogels geen behoefte meer aan extra voedsel. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor eventuele jongen die hiermee gevoerd worden.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via tel. 0525 63 82 00.