Week tegen Ondermijning

Lees hier de column van dinsdag 21 mei 2024.

Wanneer u de afgelopen jaren het nieuws uit Oldebroek heeft gevolgd, kunt u er niet omheen. 11 opgerolde drugspanden in 3,5 jaar tijd. Dat zijn niet de minste aantallen en niet de minst criminele activiteiten. En het zijn geen onderwerpen waar ik graag over schrijf of mee in de krant sta. Maar helaas, het gebeurt wel. Het gebeurt in Nederland, in Gelderland en ook in de gemeente Oldebroek. 

Ik heb het over ondermijning. Een vorm van criminaliteit die niet altijd direct zichtbaar is, maar wel grote gevolgen heeft. Gevolgen voor de straat, wijk, buurt. Voor inwoners en ondernemers. Voor u en voor mij. Daarom zitten we er als gemeente bovenop. We mogen niet accepteren dat dit soort dingen gebeuren. En ja, ik weet dat het een illusie is om te denken dat het dan dus ook niet meer gebeurt. Daarom doen we er alles aan om deze criminaliteit geen ruimte te geven. We doen heel hard ons best om dat wat er gebeurt aan het licht te brengen en om deze mensen ook daadwerkelijk te vervolgen. Daarin werken we samen met onder andere de politie en onze BOA’s. 

Die samenwerking is hard nodig, want ons mooie buitengebied met lege loodsen en stallen wordt ook opgemerkt door criminelen. Nietsvermoedende verhuurders gaan in zee met mensen met heel verkeerde bedoelingen. Met alle gevolgen van dien. Daarom vragen we deze week – tijdens de Week tegen Ondermijning – extra aandacht voor dit onderwerp. Want we moeten het hier met elkaar over hebben en we hebben elkaar nodig om het tegen te gaan.

Regelmatig gaan we langs bij ondernemers om met elkaar in gesprek te gaan. Preventief en informerend, om hen te wijzen op de gevaren. En we wijzen op belangrijke punten bij het afsluiten van een overeenkomst. Wat voor afspraken maak je bijvoorbeeld met een huurder, wat moet je zeker opnemen in een huurcontract en wat wijst op verdachte omstandigheden? U leest deze tips ook terug op de themapagina deze week in de Huis aan Huis. Daarnaast vertellen Allard Meijerink (BOA) en Arjan van der Hoek (wijkagent) wat we verder zoal doen om criminaliteit – en in het bijzonder ondermijning – zoveel mogelijk uit te bannen. 

Hierbij hebben we ook uw hulp nodig. Ik vraag u om uw ogen en oren open te houden. Ik vraag u om alert te zijn. Alert op bijvoorbeeld een gekke chemische lucht, gedumpte vaten, een (afhaal)restaurant met klanten op wel heel bijzondere tijden, camerabeveiliging bij schuren, winkels waar u enkel contant kunt betalen enzovoort... Valt u iets op en vertrouwt u het niet, blijf er dan niet mee rond lopen. Praat erover. Met iemand die u kent en vertrouwt of met een wijkagent. U kunt ook online een (anonieme) melding doen, de contactgegevens vindt u onderaan deze column. En anoniem is ook echt anoniem, zelfs de politie komt niet achter uw naam!

Zo’n melding doet u niet alleen voor ons. U doet het ook voor uw buren, kennissen en vrienden uit de buurt. Voor uw ouders, kinderen of kleinkinderen. U doet het om onze gemeente fijn en veilig te houden. Een veilige plek voor uzelf en de mensen om u heen. 

Dank u wel!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester