Klimaatbestendig centrumgebied Wezep

Het centrumgebied van Wezep wordt aangepakt. Het gebied rondom het Meidoornplein wordt klimaatbestendig heringericht zodat het geschikt is om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. We zorgen voor een duurzame inrichting waarbij het regenwater goed kan worden opgevangen. Dit doen we graag samen met de inwoners van deze wijk.

Nieuwsbrief

We versturen digitale nieuwsbrieven wanneer er belangrijke ontwikkelingen zijn in het project. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor de nieuwsbrief. Uitschrijven kan op ieder moment.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees hieronder de meest recente nieuwsbrieven:

Inloopbijeenkomsten 

Op maandag 12 februari en dinsdag 13 februari 2024 organiseerden we inloopbijeenkomsten in de Kruiskerk in Wezep. Tijdens deze bijeenkomsten konden bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden het nieuwe ontwerp zien en vragen stellen. Nieuwsgierig? Download dan het Definitief ontwerp Klimaatbestendig Centrum Wezep (pdf, 22mb).
 
Er is ook een animatie gemaakt van twee straten om een indruk te geven hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien. Bekijk de video op Youtube.

Aanleiding

De riolering is toe aan vervanging. Dit biedt de mogelijkheid om ook de openbare ruimte aan te pakken. In tijden van warmte, hevige regen en droogte, willen we graag het centrumgebied van Wezep meer klimaatbestendig herinrichten. Dit betekent meer ruimte voor groen en het regenwater apart opvangen en infiltreren (daken en wegen afkoppelen). Daarbij houden we meteen goed rekening met ontwikkelingen in de buurt, zoals nieuwbouwwoningen. Onderstaand ziet u het projectgebied (klik op de afbeelding om te vergroten).

Projectgebied Klimaatbestendig Centrum Wezep

Aanbesteding project

In april 2024 zijn we begonnen met het zoeken naar een aannemer voor de herinrichting van het project. Dit doen we via een aanbesteding. In juni 2024 hebben we de aanbesteding tijdelijk stopgezet. Tijdens de aanbestedingsprocedure voeren we gesprekken met de aannemers. In deze gesprekken kunnen de aannemers vragen stellen en wij luisteren naar hun kijk op het project. 

We hebben veel vragen ontvangen over het infiltratiesysteem. Het plan was om het regenwater op te vangen en te laten infiltreren via ronde betonnen buizen met een diameter van 1,25 meter. Vanwege de vragen van de aannemers hebben we gekeken naar een alternatief voor de infiltratiebuizen. Na uitgebreid onderzoek en contact met een leverancier hebben we gekozen voor kunststof infiltratiekratten. Deze kratten worden, net als de riolering, in de weg geplaatst. Het regenwater stroomt via kolken naar de infiltratiekratten en het infiltreert daarna in de grond, waardoor wateroverlast wordt verminderd. 

De aanbesteding is herstart in oktober 2024 en we verwachten in april 2025 de opdracht te verstrekken aan de aannemer. We kijken samen met de aannemer naar de planning en fasering. Zodra dat bekend is, laten we het weten.

Extra geld

In het begin van 2024 was het ontwerp van de herinrichtingswerkzaamheden klaar. Op dat moment hebben we een nieuwe kostenberekening gemaakt, zodat we weten wat het totale project kost. Daaruit bleek dat er te weinig geld beschikbaar was. Daarom hebben we de gemeenteraad om extra geld gevraagd zodat we het hele project kunnen uitvoeren. In mei 2024 heeft de gemeenteraad het bedrag van ruim 4 miljoen toegezegd. Het totale budget voor de klimaatbestendige herinrichting is nu ongeveer 15 miljoen. 

Kapvergunningen bomen

Het centrum van Wezep wordt opnieuw ingericht en krijgt meer groen. Om ervoor te zorgen dat het gebied groen wordt en goed tegen klimaatverandering kan, worden er bijna 80 bomen gekapt. Dit is noodzakelijk omdat de bomen zorgen voor wortelopdruk in de bestrating of omdat ze op de verkeerde plek staan om goed te groeien. De bomen worden in fases verwijderd, maar pas vlak voordat de aannemer aan de slag gaat in dat gedeelte van het centrumgebied. We planten in totaal ruim 150 nieuwe bomen. Deze bomen krijgen ondergronds veel ruimte voor de wortels waardoor ze goed kunnen groeien en er in de toekomst geen wortelopdruk ontstaat. We zorgen ervoor dat de juiste soort boom op de juiste plek staat.  

Bomen kappen we niet zomaar en daar is een kapvergunning voor nodig. In december 2024 is de kapvergunning aangevraagd. De aanvraag is onder andere gepubliceerd op de gemeentepagina in de krant Huis aan Huis Oldebroek.

Kabels en leidingen

We proberen de herinrichtingswerkzaamheden zoveel mogelijk af te stemmen met de netbeheerders, zoals Liander en Vitens, om te voorkomen dat de nieuw aangelegde straat opnieuw opengebroken wordt.

Vragen?

Heeft u vragen over het project of wilt u graag meer informatie, dan kunt u contact opnemen met projectleider Corina Vink via cvink@oldebroek.nl.

Logo Klimaatbestendig Wezep