Column: leren voor later

Lees hier de column van dinsdag 8 oktober.

Aankomende week ben ik een paar dagen in Brussel. Niet voor vakantie, maar ik ga samen met wethouder Liesbeth Vos naar de European Week of Regions and Cities. Oftewel, de Europese week van Regio’s en Steden. Dit is opgezet om gemeenschappelijke uitdagingen voor de regio's en steden van Europa te bespreken en van elkaar te leren. Heel veel verschillende partijen worden samengebracht. Van lobbyisten en bestuurders tot politici en van journalisten tot leden van het Europees Parlement.

Weer eens wat anders dan een wandel- of fietsvierdaagse. Tegelijkertijd heeft het ook wat van elkaar weg. Het is een vorm van ontmoeting, uitwisseling van ideeën en samenwerking. We ontmoeten beleidsmakers, koepelorganisaties en worden geïnformeerd over dat wat er in de andere Europese regio’s gebeurt. Tegelijkertijd brengen wij ook iets vanuit de Regio Zwolle waar andere regio’s wat aan kunnen hebben. Door dit te delen zetten we onze regio ook in Brussel op de kaart.

En vrijdag ben ik aanwezig bij de Dag van Gelderland. Samen met andere bestuurders, ondernemers en politici praten we daar over de toekomst van Gelderland. Want als we dingen (anders) willen in de toekomst, moeten we daar nu mee beginnen. Samen hebben we het over welke stappen we de komende tijd willen en moeten gaan zetten. Het gaat over toekomstbestendig wonen, hoe doen we dat en waar doen we dat. Wat betekent dat voor de infrastructuur die nodig is. Hoe zorgen we ervoor dat we blijven beschikken over voldoende schoon drinkwater, wat is ervoor nodig om iedereen mee te kunnen laten doen, en nog heel veel meer. Ook hier gaat het over leren, inspireren en het delen van ideeën.

Die verre toekomst, die maken we zelf niet meer mee. We doen de dingen dan ook niet alleen voor nu en alleen voor onszelf, maar zeker ook voor de generaties na ons. Ik vind het dan ook heel leuk om ieder jaar, en dat doe ik aanstaande donderdag weer, met scholieren van de basisschool aan tafel te zitten tijdens het burgemeestersontbijt. Voor hún toekomst en hun kinderen gaan we nu aan de slag. Ik krijg tijdens zo’n ochtend altijd hele leuke, eerlijke en scherpe vragen. Bijvoorbeeld of er in een bepaalde wijk nog een speeltuin kan komen of waarom er niet meer zebrapaden zijn. Ik leg dan uit dat ik daar niet in mijn eentje over beslis, dat hier samenwerking (en geld) voor nodig is. Met de gemeenteraad, met iedereen die in onze gemeente woont. Ik vertel dat, net als thuis, niet altijd alles kan omdat je iedere euro maar één keer kunt uitgeven. En dat, ook net als thuis, niet iedereen altijd hetzelfde wil. We moeten dus kiezen. Wat de één een goed idee vindt, is voor de ander soms heel erg vervelend. Maar ik vertel ook dat er best veel kan als je een goed idee hebt.

Die boodschap geldt eigenlijk voor iedereen. Want ideeën voor een wijk, dorp, buurt of straat horen we heel graag. Soms kunnen we deze initiatieven ook (deels) financieren. Oldebroek voor Mekaar, noemen we dat. Ideeën kunt u indienen via www.oldebroek.nl/ovm. Daarnaast is er vanuit de provincie Gelderland ook een regeling voor dorpendeals. De provincie kan een bijdrage doen voor een initiatief dat de sociale verbinding van een dorp of wijk sterker maakt. Dat kan gaan over een speelplek of beweegroute, maar ook over een huiskamer of ontmoetingsplein. Een voorbeeld van zo’n idee is het Hart van Oosterwolde, bij velen van u vast bekend. Dit multifunctionele centrum is ontstaan vanuit een inwonersinitiatief. Ik ben trots op zo’n locatie in onze gemeente. Maar vooral op de mensen die een tijd geleden zijn opgestaan om  - met hun idee voor de toekomst - aan de slag te gaan. Misschien bent of wordt u ook een van hen?

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester