Column: Feest voor iedereen

Lees hier de column van dinsdag 12 november.

Poeh, het was afgelopen week ineens flink koud. Ieder jaar vind ik dat weer even wennen. Met name omdat ik vakantie heb in de herfstvakantie en we zoeken dan graag nog even dat laatste beetje zon op. Deze keer gingen we met onze kinderen. Heel gezellig, maar bij terugkomst is het dan echt even schakelen. Tegelijkertijd heeft dat koude weer toch ook wel iets gezelligs, het hoort bij deze donkere maanden van het jaar.

Goed aankleden om naar buiten te gaan en daarna lekker warm met een dekentje en een kop thee op de bank. En dan is het ook heerlijk om de kachel eens aan te hebben. Maar het stoken van hout is niet voor iedereen gezellig, sommige mensen hebben daar echt last van. Dus heb ik de Stookwijzer app op mijn telefoon gezet. Die app laat zien wanneer het vuur beter uit kan blijven. Zo kunnen we rekening met elkaar houden en toch nog genieten van een vuurtje als de weersomstandigheden het toelaten.

De feestdagen komen nu ook snel dichterbij. Nog 43 dagen tot Kerst! En dus nog 49 dagen tot Oud en Nieuw. Op het gemeentehuis zijn we al weken bezig met de organisatie van de jaarwisseling. Het vraagt best wat voorbereiding om te zorgen dat het Oud en Nieuw feest veilig en fijn is voor iedereen. Dat gaat bijvoorbeeld over het stoken van (vreugde)vuren, waar in sommige gevallen een ontheffing voor nodig is. Het gaat over vuurwerk, carbidschieten en alcohol. Maar natuurlijk gaat het ook over het feest zelf: het samen zijn en samen vieren. Voor jong en ouder.

We gunnen de jongeren in onze gemeente een fantastisch Oud en Nieuw feest. Daarom subsidiëren we ook dit jaar weer feesten die zij zelf organiseren. Het maakt dat we beter weten waar, wanneer en hoeveel feesten er georganiseerd worden. We kunnen hier beter op anticiperen, waardoor ook de veiligheid omhoog gaat. Maar vooral zorgen we voor de mogelijkheid om van de jaarwisseling een feestje te maken. We subsidiëren tot maximaal 300 euro per feest. Dus vertel uw (klein)zoon, (klein)dochter, jongeren uit de buurt, van de sportvereniging enzovoorts over deze kans om een gezellig feest te vieren voor henzelf en hun vrienden. Meer informatie leest u op www.oldebroek.nl/jaarwisseling.

Met deze actie willen we jongeren ook uitdagen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Wat komt er eigenlijk kijken bij het organiseren van een feestje? We nemen ze mee in een aantal belangrijke zaken. Zoals het zorgen voor (brand)veiligheid. Maar ook het opruimen van afval de dag erna. Het informeren van de buurt in verband met eventuele (geluids-)overlast, rekening houden met dieren in de omgeving en het maken van afspraken met de gemeente. Een goede basis, voor nu en in de toekomst.

Want wat voor de één een feest is, dat is het voor een ander weer helemaal niet. Doorfeesten tot 02.00 uur kan voor iemand hét uitje van het jaar zijn, terwijl bij de ander de wekker weer om 06.00 uur gaat. Datzelfde geldt voor evenementen op een zondag en de bereikbaarheid van je dorp of wijk door een event. Hoe belangrijk zijn evenementen eigenlijk en wat weegt zwaarder? Zoveel mensen, zoveel wensen. Daarom evalueren we op dit moment ons evenementenbeleid. Tot maandag 25 november kunt u via www.oldebroek.nl/evenementenvragen de online enquête invullen. Uw bijdrage helpt ons enorm! Ook zijn organisatoren van evenementen van harte welkom om op dinsdag 19 november samen te kijken naar wat er anders of beter kan. Ik ontmoet u daar graag.

Uw mening is belangrijk voor ons. Dat gaat over het evenementenbeleid, maar natuurlijk over nog veel meer. We luisteren graag. Naar uw signalen en uw oproepen. Naar de voors en tegens en alles daar tussenin. Zo proberen we bestaand en nieuw beleid – waar mogelijk en nodig – zo goed mogelijk aan te passen. Want we willen dat het in Oldebroek een feestje blijft. Een feest voor iedereen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester