Column: Veilig op visite

Lees hier de column van dinsdag 3 december.

Vorige week schreef ik dat ik uitkijk naar de gezellige wintermaanden. Naar het vieren van Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Naar het ontvangen van vrienden en familie of om op visite te gaan. En daar heb ik echt zin in! Tegelijkertijd weet ik dat dit voor inbrekers ook dé gelegenheid is om de deur uit te gaan. Om bij óns op visite te gaan wanneer wij niet thuis zijn.

Inbrekers slaan op pakjesavond en Kerst graag hun slag. Dat kan uw feestdagen flink in de war schoppen. Maak het daarom extra gezellig in huis, ook en misschien wel juist als u er niet bent. Met bijvoorbeeld led-waxinelichtjes voor het raam en straks de lampjes in de kerstboom. Doe alsof u thuis bent. Laat koffiekopjes en de krant op tafel liggen. Natuurlijk sluit u de ramen en gaan de deuren op slot, maar vergeet ook het tuinhek en de schuur niet. Denk ook eens aan een sensorlamp in de poort of in uw tuin en aan een slimme deurbel. Ook timers waardoor lampen op verschillende momenten aangaan kunnen helpen. Allemaal kleine ingrepen die inbrekers niet leuk vinden. En als u dan toch om en rond uw huis loopt, kijk dan even om uw heen. Staan er ladders, containers of andere spullen in de tuin die een inbreker zou kunnen gebruiken als klimmateriaal? Dan is het een idee om die in de schuur te zetten of er in ieder geval voor te zorgen dat ook de ramen boven dicht zijn.

Helaas kunnen deze tips niet alles voorkomen. En helaas gebeuren deze dingen ook op klaarlichte dag. Maar, een goede voorbereiding is het halve werk. En een alerte blik ook! Ziet u iets verdacht in de straat of bij de buren? Bel dan alstublieft direct 112 en geef zoveel mogelijk details door. Want dit telefoonnummer is er niet alleen voor gevallen van leven en dood, maar ook om criminelen op heterdaad te betrappen.

Als het gaat om criminele activiteiten, dan kijk ik ook verder dan een buurt of wijk. Een winkelcentrum, bedrijventerrein of bijvoorbeeld het buitengebied zijn plekken waar criminelen graag hun gang gaan. Misschien ziet u er wel eens dingen waarvan u zich afvraag of het wel klopt. Een grote schuur met camerabeveiliging, een winkel of (afhaal)restaurant met klanten op wel heel bijzondere tijden, dure auto’s bij mensen die u nooit aan het werk ziet. Als u twijfelt, blijf er dan niet mee rondlopen. Praat erover. Binnenshuis met iemand die u vertrouwt of buitenshuis met een wijkagent, collega’s van Openbare Orde en Veiligheid of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of meldmisdaananoniem.nl. Ik wil dan ook hier graag, nog eens, vertellen dat Meld Misdaad Anoniem ook echt anoniem is. De politie en ook de gemeente krijgen de melding, maar niet de naam van de melder.

Onze wijkagenten zijn natuurlijk samen met onze BOA’s onze ogen en oren. Toch krijg ik best vaak de opmerking dat, bijvoorbeeld bij een melding van overlast, de politie niet direct komt. Dat kan inderdaad voorkomen, bijvoorbeeld als er meerdere meldingen zijn of als de politie nodig is bij ongelukken. Onze politie moet dan een afweging maken waar ze naar toe gaan. Sommige mensen vragen zich af of de meldingen dan nog wel zin hebben. Ik kan niet anders zeggen dan: Ja! Want als er niet gebeld en gemeld wordt dan blijkt uit de cijfers niet dat er overlast is. En dat betekent weer iets voor de maatregelen die we kunnen en moeten nemen. Ook wordt er soms voor gekozen om niet direct, zichtbaar, aanwezig te zijn, maar om op een later moment met meer bewijs toch over te kunnen gaan tot handhaving. Dus blijf ik u oproepen om vooral te bellen en te melden.

En ondertussen helpt het als we samen alert blijven. En dan is het goed als de buren het ook weten wanneer u er niet bent. Zodat we deze feestmaand fijn en veilig kunnen maken voor ons allemaal en we criminelen niets cadeau doen.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester