Column: In het licht
Lees hier de column van dinsdag 10 december.
Deze dagen staan voor mij in het teken van veteranen. Ik ga naar een aantal bijeenkomsten waarbij deze groep mensen centraal staat, waarbij ze in het licht worden gezet. Afgelopen vrijdag had ik een afspraak met de ambassadeur van Canada, gisteren was ik aanwezig bij de eindejaarsbijeenkomst van het Veteranen Platform en morgen ben ik bij de functieoverdracht van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Een bijzondere week!
Zoals u inmiddels waarschijnlijk weet voel ik mij erg betrokken bij onze militairen en veteranen. Ik hoor de meest indrukwekkende verhalen, van zowel veteranen als familieleden. Iedere keer opnieuw bezorgt het mij kippenvel als er wordt verteld over wat ze hebben meegemaakt. Hoe ze zich inzetten en ingezet hebben voor onze toekomst en de toekomst van mensen hier ver vandaan. Hoe ze ervoor hebben gezorgd dat wij nu in vrijheid kunnen leven.
Maandag was ik dus bij het Veteranen Platform in Zeist. Dit platform behartigt de belangen van alle Nederlandse veteranen bij de overheid. Voor alle Nederlandse veteranen strijdt het platform voor erkenning, herkenning en waardering. Ook vraagt het platform aandacht van de overheid voor zorg en nazorg voor de veteranen. Bij hun eindejaarsbijeenkomst werd stilgestaan bij het 35-jarig bestaan van het Veteranenplatform met een symposium. Het thema was ‘meerwaarde veteranen’. Want veteranen die niet meer in actieve dienst zijn zetten zich op allerlei manieren nog steeds in voor onze samenleving. Ze zijn van meerwaarde in het bedrijfsleven, bij sportverenigingen en bij vrijwilligersorganisaties zoals bijvoorbeeld het Veteranen Search team. Dit team ondersteunt de politie bij zoektochten naar vermiste personen, een geweldige organisatie van 2.699 vrijwilligers die dag en nacht klaarstaat om hulp te bieden. Veteranen die midden in de samenleving staan en hun kennis en expertise delen.
Veteranen is ook een van de onderwerpen waar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht zich mee bezighoudt. Als Inspecteur der Veteranen kijk hij naar de (na)zorg, maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen, maar ook voor hun thuisfront en nabestaanden. Generaal Frank van Sprang draagt zijn taken over aan zijn opvolger en het is een eer dat ik daarbij aanwezig mag zijn.
Natuurlijk ben ik op dit moment ook erg druk met de voorbereiding van 80 jaar vrijheid, en daarom was ik vrijdag in de Canadese ambassade. Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en in Oldebroek werden we bevrijd door Canadezen. Militairen vochten toen voor onze vrijheid, voor onze vlag. Wist u dat de kleuren van onze vlag ook een symbolische betekenis hebben? Het rood staat voor moed en dapperheid, het wit voor reinheid en onschuld, en het blauw voor loyaliteit en waarheid. Sinds eind november wappert de vlag niet alleen overdag, maar ook ‘s nachts bij ons op het gemeentehuis. Dat is een gebruik bij veel Rijksgebouwen. Natuurlijk belichten we de vlag en zorgen we dat deze er altijd netjes bijhangt.
Als ik dan bezig ben met de organisatie van 80 jaar vrede in ons land denk ik, zeker in deze weken, vaak aan die militairen die zich nu inzetten voor vrede en veiligheid. Die verdedigen wat belangrijk is. Want op heel veel plekken in de wereld is er oorlog. Oekraïne, Israël, Palestina, Afghanistan, Irak, Iran, Jemen, Libanon etc. Plekken waar militairen alles geven. Soms hun leven. Plekken waar opa’s, oma’s, vaders, moeders en kinderen onveilig zijn. Het is een groot contrast met de fijne en veilige plek waar wij de feestdagen kunnen vieren. Ook al voelt het misschien niet altijd zo en kan het altijd beter; we hebben het goed. Hier, met elkaar, in Nederland. In de gemeente Oldebroek.
Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester