Opnieuw inschrijven in Nederland

Als u in het buitenland woont en opnieuw naar Nederland wilt verhuizen, moet u zich inschrijven in een gemeente. Belangrijk is dat u al eerder in Nederland heeft gewoond en dat u na oktober 1994 naar het buitenland bent geëmigreerd.

Bent u voor oktober 1994 naar het buitenland vertrokken? Dan wordt dit weer een eerste inschrijving

Maak uw afspraak Kies voor Vestiging vanuit buitenland. 

Voorwaarden

Als u met uw hele gezin naar Nederland verhuist, moeten ook uw partner en uw kinderen zich komen inschrijven.

Kosten

U opnieuw inschrijven is gratis.

Aanvraag

U schrijft zich in bij de gemeente. U doet dit persoonlijk.

Aanpak

Om u opnieuw in te schrijven, heeft u nodig:

  • uw geldige identiteitsbewijs, waaruit uw nationaliteit blijkt
  • een bewijs van rechtmatig verblijf in Nederland
  • voor mensen van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten: een verhuisbericht
  • documenten die bewijzen dat u tijdens uw verblijf in het buitenland bijvoorbeeld bent getrouwd, gescheiden of kinderen heeft gekregen (voor zover van toepassing)
  • een bewijs van uitschrijving uit uw vorige land, als dat nodig is

Soms is het nodig dat u buitenlandse documenten laat legaliseren in het land waar u vandaan komt. Dat laat de echtheid van een document zien. Lees meer over de legalisatievereisten

Termijn

Na uw aankomst in Nederland moet u zich binnen 5 werkdagen inschrijven.

Uitgelicht