Tips voor vakantie-uitjes

Thuis op vakantie? Je hebt vaak geen geld nodig om avonturen te beleven. Op deze pagina vind je genoeg inspiratie voor leuke uitjes en doe-dingen in de omgeving.

De meeste uitjes en doe-dingen op deze pagina zijn gratis. Als het geld kost, staat het erbij vermeld.

Kinderboerderijen

Kinderboerderij de Voskuilerhoeve – Wezep

Honingweg 16

www.voskuilerhoeve.nl

Allerlei dieren, speeltoestellen en speelgoed.

Zorgboerderij Buitengewoon op Landgoed Tongeren - Epe

Le Chevalierlaan 1

www.boerderijbuitengewoon.nl

Op de boerderij zijn 200 kalveren, schapen, ezels, pony’s en nog wat andere kleine dieren. Je kunt hier gewoon langskomen om te kijken.

IJsboerderij IJscowd – Hattem

Hilsdijk 100

www.ijscowd.nl

Speelboerderij met skelters en trampolines en zelfgemaakt ijs. Ook kun je kijken bij de boerderijdieren en knuffelen met konijnen en katten.

Fruittuin Verbeek - Oldebroek

Vierhuizenweg 5

www.fruittuinverbeek.nl

Zelf je eigen fruit plukken (fruit afrekenen). Gratis activiteiten: een belevingstuin, een wandelroute door de boomgaard en een ruime buitenspeelplek voor kinderen. Geen eigen eten en drinken mee, daar te koop.

Speeltuinen

Speeltuin de Vogelenzang - Hattemerbroek

Zwaluwstraat 21

www.speeltuindevogelenzang.nl

Speeltuin de Haerkamp - Oosterwolde

Essenakker 1, altijd open

Speeltuin op de Wip - Oldebroek

Irisstraat 4
Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 19.00 uur.

Koken

Tienerhonk Oldebroek 12+

Stouwdamsweg 4 in Oldebroek

Iedere vrijdag van 17.00 tot 21.00 uur. Voor € 1,- helpen koken en blijven eten. De avond is inloop voor tieners van 12 jaar en ouder. Ga jij dit jaar van groep 8 naar klas 1? Dan ben jij ook welkom.

Wandelen

Gemeentewandeling

In de gemeente zijn veel wandelroutes met wegwijzers. Bij station Wezep (voor de Zeven Heuvels) staat een startbord met wandelroutes met verschillende afstanden. Er is ook een watertap met drinkwater.

Ommetje Oldebroek

www.goedbezigoldebroek.nl

Iedere eerste dinsdag van de maand van 18.45 tot 20.00 uur. Start: Stationsweg 20 (De Hullen). Een heerlijk (rolstoelvriendelijk) ommetje in de avond. Duur: drie kwartier onderweg en daarna een gezellig bakje koffie, thee of water.

Speuren

Speurtocht

Speurtochten zijn een leuke makkelijke manier om de omgeving te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld spoorzoeken, natuursporen zoeken, een fotospeurtocht doen of een speurtocht met opdrachten maken. Tips nodig? Kijk op kiind.nl/speurtocht-uitzetten.

Geo-caching: buiten schatzoeken met je smartphone

Wat je nodig hebt: een smartphone met de Geocaching-app of een GPS. Met je kind(eren) of vrienden ga je op zoek naar schatten (zogenaamde geocaches). Er zijn meer dan 2.8 miljoen geocaches verstopt, verdeeld over 180 landen. De kans dat jullie een schat vinden, is dus heel groot. Kijk op www.geocaching.nl en www.geocaching.com.

Fantasietuin ’ t Loo - Oldebroek

Vierschotenweg 5

fantasietuin.nl/tropische-tuin

Maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Grote verzameling tropische kuipplanten samen met de waterpartijen, beekjes, grotten en rotspartijen. De tuin is vrij toegankelijk, er geldt een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van de tuin.

Fietsen

Via het fietsroutenetwerk maak je je eigen fietsroute met een afstand die je zelf wilt. Op www.routesopdeveluwe.nl vind je routetips in de omgeving. Bijvoorbeeld de ‘Vogelspotroute Oldebroek’ of de ‘Hanzeroute Noord’.

Rondje Kunst Noord-Veluwe

www.rondjekunstnoordveluwe.nl

Zaterdag 4 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. Fietsen door Oldebroek, Elburg en ‘t Harde langs de open ateliers, tuinen en historische buitenplaatsen met werk van diverse kunstenaars. Je kunt de route starten waar je wilt.

In en bij huis

BiebBon - Zomeractie bibliotheek

Houd je van lezen en films kijken? Knip de BiebBon uit (zie onderstaand pdf-bestand) en schrijf je gratis in bij bibliotheek Oldebroek of Wezep. Kijk op www.bibliotheeknoord-veluwe.nl voor de inschrijftijden. Dit is wat de bon waard is: 

  • Volwassenen gratis pasje voor tijdelijk zomerabonnement in de maanden juli t/m september
  • Kinderen gratis pasje bij inschrijving in de maanden juli t/m september

Bij de bibliotheek kun je naast boeken ook dvd’s en tijdschriften lenen. Ook organiseert de bieb activiteiten zoals de gratis leesbingo met prijzen en programmeren met Blue-Bot en Makey Makey (Oldebroek, 27 juli 2018, 6 - 12 jaar, € 2,50)

Thuisbioscoop

Maak van je woonkamer een thuisbioscoop. Ruil dvd’s uit met de buren of haal ze bij de bieb, koop een pak popcorn en het feest is compleet! Bij de bibliotheek hebben ze een groot assortiment met dvd’s die je kunt lenen. Gebruik de bon voor het gratis bieb-zomerabonnement.

Picknicken

Lekker buiten eten op een kleedje is een feest! Snijd het brood net wat anders, doe stukjes fruit op een spiesje; je kunt het zo creatief maken als je zelf wilt. Neem ook een bal mee en maak zo van een gewone dag een topdag.

Buurtactiviteit organiseren

Samen met je buren in de straat iets leuks doen. Wat dacht je van een buurtbarbecue of een picknick? Of een waterfeest met de buurkinderen? Organiseer een stoepkrijtspektakel en teken de mooiste stoepkrijttekening of zet een speurtocht uit met stoepkrijt.

Vlieger maken en vliegeren

Staat er wat wind? Maak een vlieger en ga vliegeren! Probeer hem maar in de lucht te houden, dat is wel oefenen. Samen vliegeren is nog leuker. Tips op: http://proefjesmetboefjes.nl/zelf-een-vlieger-maken/ of http://www.hoedoe.nl/sport-spel/hoe-maak-ik-zelf-een-vlieger.

Natuurknutsels

Ga op zoek naar schatten in de natuur. Gevallen bladeren in alle vormen en kleuren, kastanjes, dennenappels en beukennootjes. Zoek op Pinterest ideeën om de mooiste natuurknutsels te maken. Maak bijvoorbeeld van een lege eierdoos een natuurschatkistje. Wie verzamelt als eerste 10 verschillende schatten uit de natuur?

Buiten Oldebroek

Speeltuin De koperen ezel

Kopermolenweg 4, Epe

www.dekoperenezel.nl

De hele week open van 10.00 tot 18.00 uur voor € 1,-. Uitgeroepen tot de op een na leukste kinderboerderij van Nederland. Eten en drinken daar te koop.

Wandelen

Houten vlonderpad bij Epe

www.landgoedtongeren.nl

Over dit pad op palen door het landgoed Tongeren loop je 50cm boven het maaiveld. Het water stroomt er onderdoor.

Blotevoetenpad bij de A. Vogeltuinen

Eperweg 3-5, ’t Harde

Met je hakken in het zand lekker ruiken aan een plant. Met je tenen in het gras of heel hard stampen in een plas, zou je willen dat je altijd wel op blote voeten was. Open van 10.00 tot 17.00 uur. Niet op zon- en feestdagen.

Kabouters zoeken - Kabouterpad Nunspeet

Het Kabouterpad is een korte en mooie route die je langs kleine bospaadjes leidt. De kabouters wijzen je de weg met nummers op hun hoedjes. De route begint bij Bezoekerscentrum Nunspeet bij het Veluwe transferium aan de Plesmanlaan.

Strand

Heerderstrand, Ossenbergweg 1, Heerde

Zandenplas, Eperweg 110, Nunspeet

Diversen

Vlooienmarkt Wezep

Zaterdag 11 augustus van circa 07.00 tot 14.00 uur. Rond de muziekkoepel in het centrum (bij de bibliotheek).

Jeugdkamp in Epe (9-15 jaar)

Vrijdagavond 7 september tot en met zondag 9 september 09.30 uur. Kosten: € 22,- (inclusief eten, drinken en overnachtingen). Voetballen, tafeltennissen, een dropping, gezelligheid, lekker eten en verschillende activiteiten van make-up workshop tot voetbal-clinic.

Vrijdag brengen vanaf 18.30 uur Kampeerboerderij de Berghoeve, Veenweg 9, Epe. Zondag ophalen bij de Pauluskerk, Wezep.

Ouders of begeleiders die het leuk vinden om als vrijwilliger mee te werken zijn van harte welkom. Meer informatie en aanmelden uiterlijk 11 augustus 2018 via de website www.goedbezigoldebroek.nl

Organisatie: Jeugdwerk Wezep

Tienerhonk Oldebroek zomeractiviteit

Woensdag 29 augustus van 14.00 tot 16.30 uur, leeftijd 10 tot en met 12 jaar. Stouwdamsweg 4, Oldebroek. Opgeven bij het Tienerhonk via Facebook, Instagram of via e-mail: r.uitslag@nummer-13.nl.

Vakantie-uitjes in de huis-aan-huiskrant

Op 17 juli 2018 stond de spread met vakantie-uitjes in de huis-aan-huiskrant. Hier staat ook de BiebBon in. Download de spread met vakantie-uitjes (pdf, 3mb).

Uitgelicht