Extra's bij laag inkomen

Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Of heeft u schulden? Er zijn verschillende regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken, zodat u bepaalde kosten kunt betalen.

Activiteitenbijdrage

Wilt u of uw kind meedoen aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur of scholing, maar kunt u dit met uw inkomen niet betalen? Dan biedt deze bijdrage uitkomst.

Individuele inkomentoeslag

Een geldbedrag voor mensen die 3 jaar of langer van een laag inkomen moeten leven. U mag dit bedrag vrij besteden, bijvoorbeeld aan spullen die u met een laag inkomen moeilijk kunt betalen, zoals een nieuwe wasmachine of koelkast.

Individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag is voor studenten die door hun lichamelijke of psychische beperking niet of nauwelijks geld kunnen bijverdienen om de studiekosten te betalen.

Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Bent u chronisch ziek of heeft u een handicap? Dan heeft u vaak extra kosten. Voor deze kosten kunt u een tegemoetkoming krijgen.

Collectieve zorgverzekering

Voor inwoners met een laag inkomen is er een collectieve zorgverzekering. Als u deze zorgverzekering afsluit, krijgt u korting op de verzekeringspremie en komt u mogelijk in aanmerking voor extra vergoedingen.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Ieder kind moet aan sport, kunst en cultuur kunnen doen. Met een bijdrage uit het Jeugdfonds Sport & Cultuur is dit mogelijk. De kosten voor contributie of lesgeld worden voor u betaald en ook kosten voor noodzakelijke kleding of materialen.

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is voor noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan ziektekosten die niet (volledig) door de zorgverzekering worden vergoed.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Als u een laag inkomen heeft dan is het mogelijk om kwijtschelding aan te vragen voor de gemeentelijke belastingen. Dit betekent dat u deze belastingen niet hoeft te betalen.

Hulp bij schulden

Lukt het u niet meer om rond te komen? Heeft u rekeningen die u niet kunt betalen? Of wilt u weten hoe u schulden kunt voorkomen? Wij kunnen u helpen.

Hoogte inkomen en vermogen

Alle regelingen hebben dezelfde inkomens- en vermogensgrens. Bij het inkomen gaat het om netto bedragen inclusief vakantietoeslag. De normen gelden voor personen van 21 jaar tot de pensioensgerechtigde leeftijd.

Gezinssituatie Inkomen tot 120% Vermogensgrens
Alleenstaande € 1.195,87 per maand

€ 6.020,00

Alleenstaande ouder € 1.195,87 per maand

€ 12.040,00

Gehuwden en samenwonenden € 1.708,39 per maand

€ 12.040,00

Normen 01-07-2018

Toeslagen

Via de Belastingdienst kunt u gebruik maken van verschillende toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgstoeslag en kinderopvangtoeslag.

Meer informatie

Heeft u vragen over deze regelingen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de gemeente via tel. 0525 63 82 00.