Waterchallenge zorgt voor bewustwording

Van 19 t/m 25 juni werd iedereen in de gemeente Oldebroek uitgedaagd om zeven dagen alléén water te drinken. Dus géén andere dranken zoals cola, fruitsap, ranja, koffie, wijn of bier. Goed Bezig Oldebroek was verantwoordelijk voor de challenge en kijkt tevreden terug op de week.

Tachtig procent heeft de zeven dagen op water volgehouden bleek uit een na afloop gehouden enquête. “Bijna tachtig mensen hebben zich vooraf aangemeld voor de challenge, dat was boven verwachting. Zij werden met dagelijkse tips bijgestaan. Daarnaast deden veel mensen mee zonder opgave, als we de reacties moeten geloven waren dat minstens zoveel. Ons doel was vooral om bewustwording te creëren en de voordelen van water te laten zien. Dat is goed gelukt!” Aldus Siebren Groen van Goed Bezig Oldebroek.

Winnaars

Tijdens de week werd gevraagd om een drinkwaterselfie te posten via social media met #7dagenwater. Hier werd volop gehoor aan gegeven en twee inzendingen wonnen met hun selfie een drinkwaterpakket. Winnaar Bart Veen vond het een goed initiatief: “Je pakt snel een sapje, maar eigenlijk is het niet nodig. Het is goed om je hier bewust van te worden.” Daarnaast leverde het hem nog wat op. “Water is lekker en ik ben ook nog eens een kilo kwijt geraakt die week!”

Winnaar bij de jeugd was Chayenne Boschman (11). Zij wist zich er alle zeven dagen aan te houden. “Ik deed mee omdat ik het een leuke uitdaging vond en wilde kijken of het me zou lukken. De eerste dagen waren niet zo moeilijk, maar in de laatste dagen wil je ook wel wat sap drinken.”

Bewustwording

Na afloop werd alle deelnemers gevraagd om een enquête in te vullen. Zo’n veertig procent van de ondervraagden gaf aan de koffie in de ochtend wel te missen. De helft vond de challenge in het weekend, tijdens feestjes en op verjaardagen lastig vol te houden. Acht op de tien ondervraagden geeft aan zich bewuster te zijn geworden van de voordelen van water. Ook merken zij hoe afhankelijk ze zich onbewust zijn van ander drinken. De helft van de deelnemers zegt vanaf nu meer water te gaan drinken in plaats van andere dranken. Siebren Groen geeft aan dat dit de ideale uitkomst is. “Voordat gedragsverandering optreedt moet er eerst bewustwording plaatsvinden. Mooi dat deze challenge een bijdrage doet in beide zaken, op weg naar een gezondere leefstijl.”

De 7dagenwaterchallenge is onderdeel van de DrinkWater! Weken, een campagne georganiseerd door Goed Bezig Oldebroek.

Winnaars waterchallenge