Veteranen ontvangen draaginsigne

Op maandag 10 juli heeft burgemeester Hoogendoorn draaginsignes ‘Nobelprijs VN-militairen’ uitgereikt aan een drietal veteranen uit de gemeente Oldebroek.

Het draaginsigne is uitgereikt aan de heren Van de Schootbrugge, De Bel en Sollie. Naast een aantal familieleden was ook de heer Schreuder aanwezig. Hij had hetzelfde draaginsigne al eerder ontvangen.  Een tweetal andere Oldebroekse veteranen heeft wel recht op het draaginsigne maar was niet bij de formele uitreiking aanwezig.

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. In de jaren tussen 1956 tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten is een draaginsigne ‘Nobelprijs VN- militairen’ ingesteld. Burgemeester Hoogendoorn: “Ook in de gemeente Oldebroek wonen veel veteranen. Namens ons land waren zij aanwezig en deden hun taak, ver van huis en haard. In gebieden waar angst en onzekerheid heerste. Zij zetten zich in op plekken in de wereld waar vrede en veiligheid niet ‘gewoon’ was. Ja, het was hun werk, maar geen gemakkelijke opdracht. Mede uit de eerste vredesmissies, onder andere naar Libanon, hebben we geleerd dat Veteranenzorg er toe doet. We zijn deze vier veteranen, en al die anderen, veel dank en respect verschuldigd voor hun moed en hun inzet. Het overhandigen van deze draaginsignes tijdens een officieel moment laat zien hoe belangrijk wij zorg en aandacht voor onze veteranen vinden.”

Na de officiële uitreiking was er de mogelijkheid tot het feliciteren van deze veteranen en voor een rondleiding door de onlangs geheel gerestaureerde molen.

Veteranen met draaginsigne

Op de foto v.l.n.r. dhr. Schreuder, dhr. De Bel, dhr. Van de Schootbrugge, dhr. Sollie en burgemeester Hoogendoorn.