Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onze dienstverlening. Hou deze pagina in de gaten, het wordt continu bijgewerkt.

Zijn de openingstijden van het gemeentehuis veranderd?

Ja, het gemeentehuis is gesloten. U kunt alleen voor spoedaanvragen bij de gemeente terecht of om stukken in te zien. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via 0525 63 82 00. Als u in het gemeentehuis moet zijn verwachten we van u dat u een mondkapje draagt.

Kan ik mijn oud papier nog wegbrengen?

Het brengpunt in Wezep (De Schakel) is tijdelijk gesloten. U kunt uw oud papier nog wel kwijt dagelijks in Oldebroek, Bovenmolenweg 7 en de laatste zaterdag van de maand bij speeltuinvereniging Op de Wip in Oldebroek.

Zijn de openingstijden van de gemeentewerf veranderd?

Nee, de openingstijden van de gemeentewerf zijn niet aangepast. De gemeentewerf is geopend op dinsdag en vrijdag van 08.00 - 12.00 uur.

Zijn de openingstijden van het Sociaal Team veranderd?

Ja, het Sociaal Team is op dit moment helaas alleen telefonisch bereikbaar. Dit kan op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0525 63 83 33.

Wat zijn de huidige coronamaatregelen?

Vanaf dinsdag 1 december 2020 geldt de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor 3 maanden. Alle coronamaatregelen kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Hoe zit het met verplicht binnen blijven?

Op de website van RIVM leest u precies wanneer u binnen moet blijven, wanneer u zich kunt laten testen en wat u moet doen als iemand in uw omgeving of gezin ziek is of klachten heeft.

Het is mij niet helemaal duidelijk wanneer ik in thuisquarantaine moet en wat ik dan nog wel of juist niet mag.

U leest daar alles over in de quarantainegids van de Rijksoverheid. Als u positief reageert op een test wordt u ook duidelijk geïnformeerd over de gevolgen daarvan. Bekijk de quarantainegids.

Ik vind het niet prettig zo, ik krijg geen bezoek en heb weinig aanspraak

Dat is begrijpelijk. Het is een uitzonderlijke en lastige situatie, maar het is voor de algemene gezondheid belangrijk dat we ons met elkaar aan de richtlijnen houden. Als u behoefte hebt aan een luisterend oor kunt u altijd (24 uur per dag, 7 dagen per week) terecht bij de luisterlijn: 0900 0767.

Gelukkig gaat het inmiddels de goede kant op. Heel voorzichtig wordt er weer wat meer mogelijk. Thuiswonende ouderen kunnen voorzichtig weer bezoek ontvangen; het is wel belangrijk daarbij de 1,5-meter maatregel goed in de gaten te houden. Ook in zorgcentra starten mogelijkheden voor bezoek voorzichtig weer. De mogelijkheden verschillen per locatie.

Kan ik aangifte van de geboorte van mijn kind doen?

Ja, dat kan. We vragen u om de geboorteaangifte online te doen. Wilt u graag naar het gemeentehuis komen dan moet u eerst een afspraak maken via de website of via telefoonnummer 0525 63 82 00.

Gaat mijn huwelijk/geregistreerd partnerschap gewoon door?

We bekijken hierbij voorlopig per geval wat er mogelijk is. Heeft u later in het jaar een huwelijk of geregistreerd partnerschap gepland staan en wilt u dit annuleren of verzetten? Dit kan dan kosteloos. Neemt u hiervoor contact op met de gemeente via trouwen@oldebroek.nl.

Als ik voor een bruiloft naar het gemeentehuis of een andere trouwlocatie kom, moet ik dan een mondkapje op?

Ja, ook bij een huwelijk vragen we u in de openbare ruimtes een mondkapje te gebruiken. Als u een zitplaats heeft gevonden, mag het mondkapje af.

Wij willen graag met meerdere mensen respect betuigen aan iemand die overleden is. Mag dat?

Wij raden u aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Overleg ook met uw uitvaartbegeleider wat de mogelijkheden zijn.

Ik wil graag dingen over corona uitleggen aan mijn kinderen / aan iemand met een verstandelijke beperking. Hoe doe ik dat?

Steffie legt moeilijke dingen uit. Daarom is er nu ook de website corona.steffie.nl. Deze site is er speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen kan het een handige website zijn.

Ik ben ondernemer en maak me zorgen over de gemeentelijke belastingen

Het college is zich bewust van de (financiële) zorgen van veel ondernemers. In aanvulling op de landelijke regelingen heeft de gemeente Oldebroek besloten om ondernemers die dat willen uitstel van betaling van de lokale heffingen te verlenen. Op de aparte pagina voor ondernemers leest u er meer over.